Kombi Nedir

KOMBİ NEDİR

Kombi nedir? kombi kelimesi, ne yazık ki birçok teknolojik kelime gibi dilimize yabancı dillerden geçmiştir. Kombi kelimesi ile aslında kat kaloriferi denilmek istenmektedir.
Kombiler, LPG veya doğalgaz kullanan ve ev veya mekanların ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan cihazlardır.

İngilizce ” Combi” olarak baktığımızda, bir karşılık bulamamaktayız. Türkçemizde kullandığımız manada kombinin karşılığı Combi Boiler’dır ve büyük ihtimalle ufak bir kısaltmayla, boiler kelimesi atılarak sadece kombi kelimesi kullanılmaktadır. Combi Boiler’da ise “Gas-fired Combi-nation Boiler” daki combination (birleşme, birleştirme) kelimesinin kısaltması olarak combi (kombi) kullanılmıştır.

* Kombi bireysel kullanıma yönelik sistemlere üyedirler ve oldukça konforludur. Merkezi ısıtma sistemlerine göre kıyaslandığında daha ekonomiktir. Ayrıca sıcak kullanım suyu konforu sağlar. Sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, boyler v.s.) kullanmanıza gerek kalmaz.Dilediğiniz zaman açar dilediğiniz zaman kaparsınız yaz/kış seçenekleri mevcuttur tükettiğiniz gaz miktarı kadar ücret ödersiniz.
* Kombi alırken nelere dikkat etmelisiniz
Nasıl bir ürün alacağınız hakkında araştırma yapın. Isıtma sistemleri ile ilgili satış yapan bayileri gezin, broşür alın, teknik bilgi edinin. Tavsiye edilen cihazın kapasitesinin yeterli gelip gelmeyeceğini öğrenin. Bilinen, geniş servis ağı olan ve güçlü firmaların ürünlerini tercih edin ve mutlaka TSE damgası arayın. Ayrıca bayilerden aldığınız broşürleri bir birleri ile karşılaştırın ve kıyaslayın.
* Kombi tercihinizde en önemli konu cihazın maliyeti değil, tüketim bedeli ve servis,yedek parça maliyetlerinin de önemli olduğunu unutmayın.

Kombileri bir birinden ayıran özellikler :

* Genelde kombi teknik özellikleri aynı olmasına rağmen teknolojideki gelişmelere dayalı dijital kontrol paneli,yoğuşma teknolojisi, ön karışım teknolojisi (yanma havası ayarı yapabilmesi), arıza uyarı sistemi, dış hava sondası ve oda termostatı ile kullanım, aşırı soğuklarda donmaya karşı koruma, pompa blokajını ortadan kaldıran yeni teknolojik faktörler kombileri bir birinden ayrılmaktadır.
* Kat kalorifer kazanlarında olduğu gibi depolanmış bir su kütlesinin ısıtılmasından farklı olarak kombiler şofbenlerdeki gibi bir boru demetinden akan suyun ısıtılması prensibine dayanmakta olup, çok az yer kaplarlar.
* Sıcak su temini cihaz içindeki boyler veya ani su ısıtıcısı ile sağlanır.
* Pilot alevli ve elektronik ateşlemeli tipleri vardır.
* Kombi cihazına yanma havasının temini ile baca gazlarının dışarıya atılış şekillerine göre sınıflandırmak mümkündür.
* Hermetik-Bacalı-Yoğuşmalı olarak üçe ayrılır

Kombi tipleri:

Hermetik Tip Kombiler : Açık yanma odası bulunmayan kombiler.
* Hermetik tabir ettiğimiz cihazlar olup bacaya ihtiyaç göstermezler.
* Yanma odaları kapalı hücre biçiminde olup, doğalgaz için gerekli olan yanma havasını bir fan yardımı ile dışarıdan alırken, yanma sonucu oluşan atık gazları aynı şekilde dış ortama vermektedir.
* Hermetik cihazlar bir hava akım borusu ile dış ortama bağlanmak zorundadır.
Bacalı Tip Kombiler : Yanma odası bulundukları ortama açık olan ve bulunduğu ortamın havasını kullanan baca bağlantısı bulunan cihazlar bacalı kombi olarak adlandırılırlar.
* Mutlaka çekişi iyi bir bacaya bağlanmalı ve bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Banyolar ve hacmi 8m3’ten az olan yerlere konması uygun değildir.

Nelere dikkat etmelisiniz?

* Tüm firmalardan ayrıntılı bilgi alınız. TSE, CE, ISO 9002 standartlarına sahip olup olmadıklarını araştırınız.
* Satış sonrası hizmetlerini inceleyiniz.
* Cihazlar için verilen garanti şartlarını sorunuz.
* Yanma ve yakıt tasarruf sistemlerini kıyaslayınız.
* Cihazı çalışır vaziyette görmeye gayret ediniz.
* Firma yetkili bayilerine, ücretsiz keşifle dairenizi inceletip cihaz tipini belirleyiniz.
* Cihazınızı eğitimli bayi ustalarına monte ettiriniz.
* Ana firma tarafından belirlenen prosedürlerin uygulanışını kontrol ettiriniz.

Yoğuşmalı Tip Kombiler :

* Yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi normal hermetik cihazlar gibidir.
* En önemli fark ısı eşanjörlerinin yakıcıdan ve baca gazlarından daha fazla ısıyı absorbe edebilecek daha büyük alana sahip olabilmesidir.
* Ana eşanjör,kazan dönüş suyu sıcaklığı yeteri kadar düşük olduğunda baca gazlarını 54 C’nin altına düşürecek ve baca gazları soğutabilecek özelliğe sahiptir.
* Sıcaklığı 54 C’nin altına düşürülen baca gazları içersindeki su buharı yoğunlaşır ve su buharı içerisindeki gazlı sıvı geri kazandırılarak kazanda kullanılır.
* Şayet bu kazanım yapılmamış olsa baca gazları ile atık ısı olarak atılacaktır.
* Baca gazı sıcaklıkları klasik kazanlarda 200-250 C’iken bu değer yoğuşmalı kazanlarda 50-60 C civarındadır ve potansiyel kazanç buradan elde edilmektedir.

Yoğuşmalı kombi Seçimi :

* Kazan Kapasiteleri ihtiyacı karşılayacak şekilde seçilmelidir.
* Gerektiğinde büyük seçilen klasik kazanlar düşük kapasitede kullanılacağından % 3-5 daha düşük verimle çalışırlar.
* Yoğuşmalı kazanlar gerektiğinden büyük seçilmesinin verim üzerindeki etkisi klasik kazanlardan daha azdır.
* ancak gerektiğinden büyük seçilen kazan ilk yatırım bedelinin geri dönüşümünü uzatacaktır.