26.Isınmanın en ekonomik yolu kombi midir?
Kombi sistemleri bağımsız ısınma konforu sağlamaktadırlar. Kişiler istedikleri sürede istedikleri kadar ısınırlar. Merkezi ısınma sistemleri, özellikle 3-4 daireden fazla olan konutlarda, yakıt ekonomisi açısından kombilerden daha avantajlıdır. Ancak kombideki bağımsız ısınma konforunu merkezi sistemlerde yakalayamazsınız.
27.Geceleri kombiyi nasıl bir ayarda tutmalıyım?
Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük seviyede ısıtmak yeterli olacaktır. Kombimizi geceleri düşük bir derecede çalıştırmaz isek, kullanım saatlerinde kombiyi çalıştırdığımızda bina bloğunun ısınması oldukça zaman alır. Ve enerji tüketimi büyük oranda artar.
28.Kombiyi 24 saat açık tutmak zararlı mıdır?
Kombinin 24 saat açık tutulmasında bir sakınca yoktur.
29.Kombi sürekli yakıldığı halde yeterli ısınma sağlanamıyorsa ne yapılmalıdır?
Kombi sürekli açık tutulduğu halde ısınılamıyorsa, ya kombinin kapasitesi düşük seçilmiştir, ya evinizin izolasyonu kötüdür yada yapılan sistemle ilgili bir hata vardır. Radyatörler eks*k veya devir daim pompasının basıncı ve debisi düşük olabilir. Teknik servisin gelip kontrol etmesi gerekir.
30.Kombimi kısa süre için kapatıp tekrar açarsam daha fazla mı yakıt harcar?
Evet. Örneğin; evin içerisinde 22 derecelik belli bir konfor ortamına ulaştık. Kombiyi kapattığımız zaman tekrar 22 dereceye ulaşmamız için daha fazla yakıt sarfiyatı gerekir. Bundan dolayı da kombiyi kapatmadan düşük seviyelerde kullanmak daha iyi olacaktır.
31.Kombimin sıcak su konumunda çalışması için en az ne kadar su gerekir?
Kombiler geneldi 2,5 lt./dk. Su debisi ve 0,25 bar su basıncında dahi sıcak su üretebilmektedir.
32.Kombi cihazını şofben gibi, sadece sıcak su kullanımına yönelik kullanabilir miyim? Böyle bir durumda ek bir radyatör ve radyatör bağlantısı gerekli midir?
Kombi cihazınızı sadece sıcak su temin etmek amacıyla bir şofben gibi kullanabilirsiniz, ancak radyatör hattı kullanmayacaksanız, uygun bir uzunlukta by pass hattı gerekir.
33.Kombili bir evde, doğalgaz tasarrufu için kullanılmayan salonun radyatörlerini kapatmak veya kısmak doğru mudur?
Kombi sisteminde bir pompa yardımıyla devir daim söz konusudur. Devir daim pompasının sağlıklı çalışması için en az üç radyatörün çalışması önerilmektedir. Bazı odalar kapatılabilir ancak en az üç tane peteğin çalışıyor olması gereklidir.
34.Bulunduğumuz yerde doğalgaz olmadığı için kombiyi tüp gazla çalıştırabilir miyiz?
Çalıştırılabilir. Ancak en az iki tüp gereklidir. Ayni anda iki tüp gaz kullanmanızı sağlayacak özel tüp gaz kiti kullanılmalıdır. Ancak tüp gaz fiyatları doğalgaza oranla pahalı olduğu için tercih edilmemektedir.
35.Merkezi sistemden kombi sistemine dönüş yapıldığında var olan radyatörlerimi kullanabilir miyim?
Kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce cihaza herhangi bir zarar gelmemesi için radyatörlerin iç temizliğinin yapılması ve tesisatın komple temizlenmesi gerekmektedir.
36.Kombi cihazının ortalama garanti süresi kaç yıldır?
Kombilerde Garanti süresi minimum 2 yıldır. Bazı kombilerde 3 yıldır.
37.Kombimin bakımı için neler yapmalıyım?
Her altı ayda bir yetkili servis çağrılarak tesisat filtrelerinin temizlenmesi ve bacalı kombilerde baca çekiş kontrolü ve temizliği gerekmektedir.
38.Kombi nerede satılır?
Kombiler merkez firmanın yetkili kıldığı ve sertifika verdiği yetkili satıcılarında satılır.
39.Evimdeki radyatör boruları tıkanırsa kombim bozulur mu?
Hayır. Kombi bozulmaz. Sadece arızaya geçer ve çalışması durur. Tıkanıklık giderildikten sonra kombi çalışmaya devam eder.
40.Kombinin ortalama ısı ayarı kaç derecede olmalıdır?
Kombi ısı ayarı binanın izolasyon ve dizayn özellikleri, mevsimsel geçişler ve tesisat türleri gibi değişkenlere bağlı olarak değişmektedir. Isıtma sistemleri 90/70 OC’ a göre dizayn edilmiştir. Ancak bu değer en yüksek ısı kayıplarına göre seçildiğinden genelde 80 ila 55 OC arasında bir sıcaklık yeterli olmaktadır.
41.Kombinin bar ayarı sıfırlanırsa kombi çalışır mı?
Kombi basıncı düşer ise kombi çalışmaz ve arızaya geçer. Kombi ortalama basıncı en az 1 bar olmalıdır.
42.Kombinin su basıncı hangi seviyede tutulmalıdır?
Kombi kalorifer tesisatı çalışma basıncı en az 1 bar olmalıdır.
43.Kombide yaz /kış konumu ne demektir?
Kış konumunda kombi hem kalorifer tesisatını ısıtır hem de şofben görevi görür. Yaz konumunda ise sadece şofben görevi görmektedir.
44.Bir apartmanda tek kombi ile birkaç daire aynı anda ısıtılabilir mi?
Isıtılabilir. Özellikle dubleks daireler için uygundur. Ancak kombi kapasitesinin iki daireyi ısıtacak güçte seçilmesi gerekmektedir.
45.Kombide garanti süresi nasıl ve ne zaman başlar?
Kombide garanti süresi yetkili servisin cihazı devreye alması ile başlar. Yetkili servis tarafından devreye alınmadan kullanılan cihazlar garanti kapsamı dışında kalır.
46.Türkiye’ye ilk kombi ne zaman geldi?
Türkiye’de ilk kombi kullanımı 1988 yılında Ankara’da başlamıştır.
47.Türkiye’de kaç kişi kombi kullanıyor?
Yeni doğalgaz gelen bölgeler hariç sadece İstanbul, İzmit, Ankara, Bursa ve Eskişehir’de kayıtlı 2,600,000 kombi kullanıcısı bulunmaktadır.
48.Kombi ile beraber oda termostadı kullanmalı mıyım?
Evet kullanmalısınız. Oda termostadları evin ısısını daha hassas ayarladıkları için özellikle kombili sistemlerde tavsiye edilmekte ve ekonomi sağlamaktadır.
49.Çift eşanjörlü kombimi yoksa tek eşanjörlü kombimi tercih etmeliyim?
Tek eşanjörlü (birleşik eşanjör) kombilerde üç yollu vana gibi ilave ekipmanlar gerekmediği için arıza oranları düşmektedir. Eşanjör direkt alevle ısıtıldığı için verim yükselmektedir. Ayrıca tek eşanjörlü kombilerde pompa sıcak su alınması esnasında durduğundan pompa ömrü uzamaktadır.
50. Doğalgaza Geçiş İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?
Apartmanda oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun doğalgaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekmektedir. Merkezi sistemle ısıtılan binalarda, doğalgaza geçişin merkezi mi, yoksa bireysel mi olacağı ise yine apartman yönetim kurulunun %51 çoğunluk kararı ile olur. Genelde şehir bazında abonelik işlemleri değişmekle beraber, şehrinizde bulunan gaz şirketinin (EGO, İGDAŞ, ESGAZ, BURSAGAZ, İZGAZ gibi) yetki vermiş olduğu bayilerden birine giderek, proje ve etüt çalışması yaptırılır. Abonelik işlemi sırasında katılım payı ve güvence bedeli yatırılır.
Projenizin gaz kuruluşu tarafından onaylanmasını takiben gaz açma için randevu alınır ve gaz açma işlemi gerçekleşir.